پخش زنده
امروز: -
تنها پالایشگاه فعال پلاسمای انسانی در غرب آسیا که به همت یک شرکت دانشبنیان راهاندازی شد و در زمینه استخراج آلبومین و ایمنوگلوبین (IVIG) از پلاسمای خون فعالیت دارند، ظرفیت پالایش خود را بیش از ۲ برابر افزایش داده است
به گزارش خبرگزاری صداوسیما: به نقل از معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری، آلبومین، پروتئین اصلی پلاسما بوده و با آب، کاتیون (مانند کلسیم و سدیم و پتاسیم)، اسید چرب، هورمونها، بیلیروبین، تیروکسین (T ۴) و داروهای آرامبخش (ازجمله باربیتوراتها) پیوند میشود. عملکرد اصلی آن تنظیم فشار اسمزی کلوئیدی خون است. مقدار آلبومین تابع تولید، تخریب وضع تغذیه مقدار فشار انکوتیک پلاسما، سیتوکینها و هورمونها است.
ایمونوگلوبین یا IVIG بهعنوان یک درمان جایگزین پروتئین پلاسما (IgG) در بیماران دچار کمبود یا نقص ایمنی که دچار کاهش یا ازدستدادن قابلیت تولید پادتَن (آنتی بادی) هستند، تجویز میشود.
در این قبیل بیماران دچار کمبود ایمنی، ایمونوگلوبین به جهت حفظ و نگهداری سطح پادتَن به میزان کافی بهمنظور جلوگیری از عفونتها و تأمین یک ایمنی غیرفعال توصیه میشود.
حسین اصغرزاده تطفی، مدیر مالی این شرکت دانشبنیان با اشاره به توانمندی این شرکت در زمینه تولید فراوردههای مشتق از پلاسمای انسانی گفت: «محل احداث واحد تولیدی (پالایشگاه پلاسمای انسانی) در زمینی به مساحت ٤٠٠٠ مترمربع و زیربنای مفید ١٠٠٠٠ مترمربع در شهرک صنعتی بهارستان در شهرستان کمال شهر استان البرز واقع شده است. در گام اول با بهرهبرداری از اتاقهای تمیز، آزمایشگاه کنترل حین تولید، موتورخانه و تأسیسات عمومی، آبسازی، سردخانه ٤٠- هواسازهای هایژنیک و فضاهای اداری با ظرفیت پالایش ٤٠ هزارلیتر آغاز به کار نموده و در گامهای بعدی (ابتدای سال ۱۴۰۲) به ظرفیت ٩٠ هزار لیتر رسیده و برنامه توسعه بعدی شرکت به ٢٩٠ هزار لیتر در حال بررسی و اقدام است.»
وی ادامه داد: «این شرکت دانشبنیان طی فرایند تحقیق و توسعه و جمعآوری تیمی متخصص با اخذ مجوزهای مربوطه بهعنوان اولین و تنها پالایشگاه فعال پلاسمای انسانی در غرب آسیا از سال ١٤٠٠ به بهرهبرداری رسید. فراوردههای مشتق از پلاسمای انسانی تولید شده در این شرکت در حال حاضر در دسترس بیماران قرار گرفته است.»
کارشناس فناوری این شرکت دانشبنیان بیان کرد: «پس از همهگیری ویروس کرونا میزان مصرف داروهای مشتق از پلاسما خصوصاً ایمونوگلوبولین وریدی IVIG بهشدت افزایشیافته و نقش بسیار مهمی در حفظ جان بیماران داشته است همچنین اهمیت دستیابی به دانش فنی پالایش پلاسما را در جهان دوچندان کرده است.»
اصغرزاده خاطرنشان کرد: «در حال حاضر ظرفیت پالایش پلاسما در دنیا ٩٠ میلیون لیتر در سال است که ٣٠ درصد آن طی سالهای ٢٠١٥ تا ٢٠٢٠ افزایشیافته است. در سال ٢٠٢٠ تعداد پالایشگاهها در دنیا ٧٦ واحد بوده که از این تعداد سهم آمریکای شمالی با پالایش سالیانه ٣٦ میلیون لیتر پلاسما، ٤٠ درصد بازار، اروپا با ٣٠ میلیون لیتر ٣٣ درصد بازار و آسیا (چین، ژاپن، کره جنوبی و اخیراً هند) با ٢٤ میلیون لیتر ٢٧ درصد بازار جهانی بوده است.»
وی با تأکید بر این که دانش فنی استفاده شده توسط این شرکت دانشبنیان، کاملاً بومی بوده و با همکاری شرکتهای دانشبنیان فعال در زمینه بیوتکنولوژی به نتیجه رسیده تصریح کرد: «از بعد فنی، به لحاظ مدرن بودن روش تولید، دسترسی سریع و کوتاهمدت به حداکثر ظرفیت عملی، نیاز قطعی بازار به محصولات جدید با بالاترین استانداردهای جهانی، قیمت مناسب، قرارداشتن محل پالایشگاه در منطقهای راهبُردی از لحاظ دسترسی، امکان ارتباط با کانونهای عمده مصرف و سرمایهگذاری با هیچگونه مخاطرهای از لحاظ بازار مصرف مواجه نخواهد شد.»
وی در پایان ضمن مقایسه قیمت محصول داخلی و خارجی مشابه، عنوان کرد: «در بازار قیمت فروش نمونه داخلی (محصول این شرکت دانشبنیان) با نمونه خارجی هیچگونه تفاوتی ندارد. تنها نکته متمایز این است که در نمونه خارجی بابت پالایش هر لیتر پلاسما ١٣٠ یورو حقالزحمه پالایش از دولت دریافت میشود»